Ny bloggadress

Jag har flyttat bloggen till http://sorosetsgard.blogspot.se/ då den gamal inte fundrar att få ut bilder från mobilen. Så för senaste nytt, gå in på den nya länken.

Häst läger

Har varit o lyxat mig på träningsläger med hästen från fredag em till söndag kväll. Här hemma har det luftats ensilage o därefter pressats o plastats. Barnen inte helt krya tyvärr. Walter har haft 40 graders feber. Julia bättre så hon va iväg på ridbingen på lördag fm med mormor o morfar. Men i går kväll hade hon lagt sig tidigt med migränliknande symptom. Blir för mig att va hemma med dom på fm o hoppa att bli avbytt av Fredrik på em så jag kan jobba lite.

Det som oxå är jobbigt är att telefonlinje är helt kajko vilket innebär att bredbandet inte heller funkar. Så så mkt jobb går inte att göra. Kommer då inte heller åt min jobb mail vilket jag verkligen skulle behöva idag och ångrar verkligen jag inte fixat den till telefonen som jag tänkt. Skulle skickat in momsen i torsdags men det gick ju inte. Hade då i planen att fixa det från jobbet idag. Men det får bli i morgon då ?


Halmen inne

I måndags åkte den in, halmen. Längre klarade han inte vänta, Fredrik. Så nu är ladan full med halm från golv till tak. Hoppas nu det räcker hela säsongen.

Vi har oxå hunnit flytta kor, de går nu i stora hagen bakom laggårn. Nu när halmen är borta från Bastugärdet, kan vi snart släppa dom nere till sjön.

I måndags va jag o Walter på ridskolan igen. Han undrar när han får börja hoppa? Sen va det fotboll för Julia i går. Men hon meddelade efteråt att hon inte vill fortsätta. Både synd med oxå skönt. Kanske slipper jag nu passen i kiosken, åkandet, väntandet osv osv.... Men hon kan ju ändra sig! Nu vill hon prova handboll, det är ju inomhus o man slipper frysa, säger hon. Ja ja vi får se hur många ggr hon orkar det.

Å så har sjukdomarna dragit igång. De ringde från fritis strax före lunch. Julia hängig, bara att kolla om morfar kunde hämta vilket han fixade direkt. Jag kunde jobba färdigt min dag. Hon har ingen feber men lite ont i magen o halsen. Äter o dricker men får väl då va hemma i morgon. Hoppas få en del jobb med bokföring gjort ändå.

Nu hägrar slåtter på två mindre skiften de närmaste dagarna o med det även körning med luftaren innan maskinstationen kommer o pressar o plastar.

Jag ska iväg med hästen på ett mkt efterlängtat träningsläger fredag till söndag. Det är så typiskt att allt alltid ska hända samtidigt. Försöker verkligen tänka igenom ordentligt när jag bokar in olika saker som jag åker på. Det händer ju inte särskilt ofta jag gör ngt eget. Men på våren är det inte lätt att veta exakt när det är dax för halm eller ensilage skörd här hemma på höstkanten. Våren är ju än värre med det hektiska på jobbet oxå för Fredrik plus ev vårbruk hemma. Men nu är det som det är o jag tror det löser sig. Barnen har ju far o morföräldrar som ställer upp, vilken tur! Hoppas nu bara att jag o kusen orkar fem hårda pass. Min kropp kommer i alla fall vara väldigt mör efter detta.


Helg

Ja då va det helg igen! Kossorna har gått några dagar i Everts hage nu när grannens djur inte va i hagen innanför så får man passa på. Man vill ju inte fresta att djuren går igenom staketen åt ngt håll. Nu är kossorna flyttade igen till en stor hage uppe i backen som vi kalla för Kinnekulle. Den heter så för utsikten i del av hagen är magnifik o man ser nämna "kulle". Undra om kossorna uppskattar det? Tror de mer tittar ner i det frodiga gräs som finns där. Hagen består av både åker o skog så de kan välja vart de vill gå. Vi får se hur många dagar denna hage duger åt dom. De meddelar klart o tydligt när det är dax att byta. Vi borde beta med kossorna i den hage som hästarna gått i del av sommaren. Kossorna äter ju en del sly vilket inte hästarna gör. Den hagen har hästarna inte gått i på ett tag heller så det finns bra med gräs. Problemet är bara att få dit kossorna rent logistiskt. Måste igenom några hagar o sen en bit på vägen. Men de brukar vilja dit så det är inget problem. Sen måste det stämma att grannen inte har sina ungdjur i hagen bredvid just de dagarna när vi kan flytta dit våra, alltså när vi är i just den delen av gården med betandet.

I går tog jag o barnen en lång tur med Nisse o kärran. Vi stannade i en glänta o mumsade i oss medhavd fika. Jag o Nisse delade på ett äpple. Nisse va riktigt duktig o han kämpar på. Mkt päls har han redan satt så det blir nog till att snart klippa av honom lite. Men det får vänta tills vi börjar ta in dom på nätterna. Funderar på när vi ska börja? Det är ju lite jobb för mig på morgonen när de är inne, men samtidigt skönt när man kommer igång med de rutinerna oxå.

Fredrik bytte knivar på slåtterkrossen på fm. Så det bara är att slå en sista gång. Tyvärr kommer vi inte få in tillräckligt med foder i år. Så det blir till att köpa in ensilage. Vi får i alla fall hoppas det minskar på nederbörden så vi kommer ut på gärdena för att få av det sista som finns. Vi har stora bekymmer med blöta marker i år som många andra lantbrukare.

Vi va inne en sväng i Skövde i går o matfestivalen. Inte så länge men vi åt lite vildsvins klämma o friterad banan o glass. Vi åkte även lite karusell o åt sockervadd. På väg hem köpte vi ridbyxor till Walter på Hööks. Vill inte ens försöka få på honom Julias rosa..... Han fick själv välja färg o det blev blåa med lite röda detaljer. Blev ett par ridstrumpor oxå.

Idag va planen att köra in halmbalarna, men det har duggat på morgonen så det får vi vänta med. Måste vara helt torra när vi kör in dom så de inte blir dåliga när de är inne. Vill det sig riktigt illa kan de t o m ta eld om de är blöta o man staplar dom inomhus. Låter märkligt men är sant. Så nu är det väl bara att vänta några dagar till, rulla lite på dom igen så de torkar på alla sidor. Vad gör man inte för att djuren ska ha en skön och trevlig säng utan damm o mögel i vinter!


RSS 2.0