Julia övar på att ro. Idag ligger vi vid s...

dsc_0458 (MMS)

Julia övar på att ro. Idag ligger vi vid stranden. Varm o skönt i luften, 21 ° i vattnet. I em bär det av på kalas till en av barnens kusiner.


Fotbollstagen

Lite fotboll har vi oxå hunnit med




Kräftfiske premiär i onsdags

Oj vad tiden går, fast det känns som jag haft en lång semester. Tre veckor har snart gott o jag har en vecka kvar. Känner mig utvilad, vi har hunnit vara i väg på en del samtidigt som vi varit hemma o slappat oxå. Inte gjort några stora projekt hemma. Utan bara det löpande med djuren o växtodlingen.

I onsdags fm var jag o Walter på ögon mottagningen på KSS, han fick inte godkänt på synundersökningen på 4-årskontrollen. Vore väl konstigt om båda våra barn klarade sig utan synfel med två föräldrar med synfel, varav jag väldigt kraftigt. Vi kom ifrån Kss utan glasögon denna gång, men ska på återbesök. Han var ngt översynt som då oftast gör över i närsynthet.

På väg hem från sjukhuset passade vi på att handla o Walter fick oxå välja ngt i leksaksaffären då han varit så duktig hos doktorn. Sen handlade vi mat o sen en ovanlig tur till systemet inför kvällens äventyr.

Kl fem i onsdags var det då kräftfiske premiär. Innebär att man exakt kl fem får lägga i burarna. Vi blev lite sena med iläggningen i år. Vi bjöd hit lite kompisar för fisket o lite bastubad o grillning.

Vi hade verkligen tur med vädret. En underbar kväll blev det, med god fångst o god mat i trevligt sällskap. Kl 23 avslutade vi det hela allesammans o begav oss hemåt. Alla barn var vakna hela kvällen! Vi kom inte upp så jätte tidigt på torsdagsmorgonen, men när vi kom upp så åt vi en snabb frukost o åkte sen ut o tog upp burarna igen.

Efter det hjälpte två av mina syskonbarn som var här att löshoppa Quatro. Jag passade på när vi var så många för det var länge sedan sist för honom. Har även införskaffat plastband så det går att göra en bana. Satte två hinder med 7 meter mellan vilket innebär de ska ta ett galopp språng emellan. Men min Q han hoppade detta med stuts, alltså bara landning o sen direkt hopp igen. Inte riktigt rätt. Men det gick bättre när jag höjde hindren o han lungnade ner tempot lite. Jag är i alla fall glad jag inte satt på ryggen när han tog dessa jättespårng!

På kvällen prov åt vi de kokta kräftorna (som min mor kokat givetvis) plus att vi grillade kycklingfile. Julia åt bara kräftor, MÅNGA, hon mår lite illa idag. Vi hoppas det går över snart.


Tog en ridtur o fick sällskap av 1000 flug...

Tog en ridtur o fick sällskap av 1000 flugor o 100 bromsar! Inte roligt vara häst eller ko nu. Nisse har fått ett litet sår på huvudet, nedanför dit flughuvan täcker givetvis. Det är helt hopplöst att få det att läka med alla flugor. Smörjan sitter inte kvar lång stund. Funderar på om jag kan sy ngt som kan hjälpa. Idag har han fått stå inne en bra stund. Fortsätter nog med det, skönt att vila en stund oxå. Inte alls lika många flugor inne i stallet.


Blixtar o dunder! Jisses i natt va det ett...

Blixtar o dunder! Jisses i natt va det ett hejdundrande skådespel på natthimlen. Detta innebar vi blev fem i vår säng! Nellie är så kollosalt åskrädd så jag var inte mage att putta ner henne när det åskar. Annars får hon inte ligga hos oss o gör heller inte ngt försök. Barnen tycker mest det är otäkt för att Nellie beter sig konstigt tror jag. De vaknade av dånet från åskan först. Idag känner jag mig trött, huvudet som vanligt inte ok! Idag skyller vi på dålig nattsömn.


Vimmerby

I tisdags morse drog vi ner till Vimmerby tillsammans med en grannfamilj. Vi startade kl sju så vi var framme vid öppningsdags vid Astrid Lindgrens Värld. Fika hade vi med oss så vi började faktiskt med det när vi kom in parken. Vi hade fått låna en sulky av grannarna så Walter kunde åka i den. Jag var lite dum o sålde våran i vintras, tänkte att den kommer vi aldrig behöva mera! Men eftersom vi nu mer bär honom ganska mkt på axlarna så var det skönt med en sulky igen. Oxå eftersom han inte är helt kry. 

 Det var mkt folk i parken båda dagarna. Jag tror alla hade tänkt som oss att passa på när det var lite uppehåll. Det var inte heller så enkelt att skaffa boende, men vi fick tag i ngt helt fantastiskt o är mkt nöjda med att vi inte hittade ngt i Vimmerby. Rispetorp Bed & Breakfast i Gamleby, www.rispetorp.se. Jätte fina familjerum, sköna sängar, trevligt motagande med sockerkaka o kaffe på kvällen. Barnen kunde leka ute på gården medans vi vuxna satt på balkongen o smuttade på ett glas vin. Efter en skön natts sömn fanns en mkt god o riklig frukost framdukad till oss. Detta ställe kan varmt rekomenderas till andra som ska till trakterna, mkt bättre än hotell mitt i smeten. Lungt, skönt o prisvärt!





Det fanns mkt att titta på i parken. Mattisborgen:





Sen kom Mattís o rövade bort Elin! hon hade så fina halsband o armband!



Men vi fick tillbaka henne sen som tur va!

Hälsade på i Nils Karlssons pysslings hus:



Satt vid stora scenen o tittade på Rasmus på luffen o lilla scenen o tittade på Mio min Mio:



Givetvis hälsade vi på hos Pippi, Emil, Madicken o alla de andra oxå. Men i går var vi ganska trötta allihop o det var skönt att komma hem. Men det var en trevlig utflykt o barnen verkade nöjda. Vi lyckades oxå tappa bort två barn, men vi hittade dom ganska snabbt, tur de hade telefon nr på band på armen. Det verkar vara ganska vanligt med borttappade barn där. Det var ju som sagt väldigt mkt folk oxå nu när vi va där så det var ett ögonblicks verk, det var skönt Walter satt större delen i sulkyn!

Idag har Fredrik en jobbardag. Jag o barnen ska nog mest ta det lungt. Kanske blir det en tur med nisse, måste även åka o handla lite, mat o sen tror jag kanske havre till hästarna o mineraler till kossorna. Vi får se vad vi orkar. Julia sovar än, Walter vaknade kl sex. Men han somnade ju i bilen hem vid sex i går medan Julia somnade när vi kommit hem vid 20.


Mysiga Nisse

I går var det kalas i Berg. Som vanligt mkt god mat. På väg hem åkte vi till Maxi o handlade lite mat jag o barnen. Fredrik var hemma o putsade beten.

När vi kom hem hade nya ponnyn kommit, o gick med Nisse. Lungt o fint i hagen.

Har flyttat kossorna till "kinnekulle" hagen på fm idag. Gruppen med halta kalven går i hästarnas vinterhage o får nog så göra ett tag till. Den halta kalv vi hade förra året tog ganska lång tid innan hon var fullt återställd.

Idag har vi tagit en tur med Nisse o kärran igen. Så mysigt. Han pinnar på bra med sina korta ben.

Eftersom den nya ponnyn behövde lite mer gräs så har vi flyttat honom till storhästarnas hage idag. Ibland undrar man hur hästar funkar. Det va hur lungt som helst, inget spring alls. Mest mat som hägrar for alla tre.

Nu regnar det igen utanför fönstret. Skulle behöva ta o hitta på ngt med Quatro idag. Kanske blir det lite longering senare i kväll.

Feber o stor shopping

I torsdags hade Walter feber, nästan 40 grader, han klagade även på huvudvärk. Han somnade i soffan nere o sov ganska mkt den dagen. Vi hade även två kusiner här o lekte. På eftermiddagen piggnade Walter till o vi kunde ta Nisse på en tur med kärran.

I går fredag fick vi barnvakt av Farmor o Roland. Vi har funderat ett tag på att åka till Göteborg själva för att handla lite kläder. Och för oss passade det bra just i går eftersom det var lite sämre väder o lungt på Fredriks telefon. Det var Fredrik som var i störtst behov av kläder. Efter några timmar i "alla" affärer hittade han tillslut kläder o sen verkade det släppa. Det blev en hel del inköpt tillslut o även jag själv köpte några plagg o ett par sandaler.

Vi passade även på att hälsa på en kompis till Fredrik i Trollhättan på väg hem. Julia var fortfarande vaken när vi kom hem vid 21-tiden. Walter hade dock slockant i soffan. Han hade ju feber även på fredags morgonen men hade under dagen varit ganska pigg ändå.

Idag lördag har Walter ingen feber men han sov faktiskt ända till 8, så vi fick rejäl o skön sovmorgon. Efter lunch ska jag o barnen åka till Berg för kalas för kusin Adam.

Idag kommer även en ny häst hit som ska stanna i tre veckor. Matilda som bor i sommarstugsområdet ska har hyrat en häst några veckor o han ska gå hos oss. Troligen kommer han få gå med Nisse, i alla fall till en början, sen får vi se hur mkt mat han behöver. De två stora hästarna, Quatro o Toffi går nu en stund om dagen i en hage med lite mera gräs, o resten av tiden med Nisse i "bantar" hage. De stora klara sig nu inte på det lilla gräs som är i "bantar" hagen, men den andra hagen är det alldeles för mkt istället. Tänkte att de skulle beta av där lite mellan varven för att sen kunna gå där hela dygnet.

Nä nu är det dags för mig att börja med lunchen!

Kanot o Halmstad

I Tisdags fm tog vi en tur med kanoten. Resans längd var inte så lång, men det var nog lagom. Vi startade vid vår strand o åkte ner till "kvarna". Resan tog ca 1h, vi hade inte brottom utan gled mest med strömmen. Mysigt va det. Väl framme fikade vi lite. Vi hade kört dit bilen med släp innan så vi kunde bara lasta upp kanoten på kärran o åka hem igen.

Efter lunch tempade vi kalven igen o det går sakta neråt, därför vågade vi ta beslutet att åka ner en kort sväng till Halmstad o mina systrar som var där o campade. Vi packade snabbt o drog iväg. Vi sträck körde hela vägen o stannade inte förrän i centrala Halmstad för att hitta ngn stans att äta. Vi hittde en trevlig ställe där de hade ngt för både vuxna o barn. Fredrik vill alltid äta plankstek när vi är på semester!! Barnen brukar vilja ha köttfärsås o spagetti. Men när vi väl beställde blev det Hawai barn pizza. Sjävl tog jag grillad lax med extra grönsaker. Maten smakade mkt gott. Mätta o belåtna åkte vi ut till Tylesand o Halmstads Camping där systrarna bodde. Vi satte upp tältet på platsen bredvid deras husvagn o fikade lite. När kl blev tio ville barnen gå o lägga sig. Men det tog ganska länge innan vi alla somnade då vi hade väldigt festglada grannar åt andra hållet. De slutade det mest högljuda discodunkandet vid 23. Men så är det ju att bo på camping. Natten blev väldigt kall. Vi frös väldigt. Men barnen tyckte det var mysigt o vaknade kl halv sju!.

Bada i havet måste man ju när man är i Halmstad, hur kallt det än är? Så efter lååånnngg frukost begav vi oss några st ner till stranden. Efter ett glass stopp kom vi änligen ner till stranden.



Det var ingen tryckande värme direkt! Men Julia trotsade vind o kyla!



Först lite tveksamt, sen..



tills att hon faktiskt doppade sig helt!



Efter bad o promenad tillbak till bilarna åkte vår familj in till centrum för att få ngt i magen. Vi gick runt en bra sväng innan vi faktiskt hamnade på samma ställe som gårdagen. God mat igen!. Gick sedan runt lite o kickade i affärer, det hade nu börjat att regna lite smått. Vi va nu glada vi hade rivit tältet. Planen va att vi skulle sova två nätter, men när vädret visade 23 ml på torsdagen, med början kl 5 på morgonen var det inte så lockande med tält. Vi fikade hos systrarna i förtältet o sen gick jag o mina två systrar som var med på en o en halv timmes lång härlig promenad utan regn. Därefter åkte vår familj hemmåt mot Söroset. Det har varit skönt att sova i vår egen säng i natt. Barnen tog lång sovmorgon till kl nio halv tio.

I dag blir det nog till att ta det lite lungt.


Hova Riddarvecka

I går hade Walter lekkamrat här några timmar. Mkt uppskattat. Aron heter den nya bästisen som ska flytta hit ut permanent den 1 aug. Roligt att det blir fler bofasta "ända" här ute som oxå har barn.

På eftermiddagen åkte vi till Hova för att besöka den årliga Riddarvecka de har där. Det är inte stora ändringar från år till år, så nu tror jag  inte vi åker nästa år. Men det är ju roligt det finns så nära för en gång skull. Julia handlade ett fint hästhalsband o en fin huvudbonad med slöja. Walter köpte en dansande kossa! De fick gemensamt även köpa ett armborst med barnvänliga pilar. Vi avnjöt oxå en god middag i ladan. Grillad karre o bakad potatis till mig o Fredrik. Visseligen åt inte jag potatis då jag går på diet (LCHF / GI) för att bli av med socker suget, Julia åt pannkakor o Walter åt en halv rågbulle. Vi åt på "blomkruksfat o drack i blomkrukor", fick äta med bara kniv o sked så som det va på medeltiden!

 

Sen blev det glass för de tre som äter det. De har även riddarspel på kvällen men det hoppade vi över, Walter är inte av den katiga sorten o tycker sånt är lite otäckt. Vi kom hem i bra tid o vi han leka lite med armborstet innan det blev lite yoghurt innan det blev sängdax.


Ny flik på vår hemsida

Nu har jag äntligen hunnit att lägga ut lite bilder o priser på vår nya verksamhet, turism, på vår hemsida. Klicka på länken nedan för att se mer.

http://www.sorosetsgard.se/25569779

En tur med Nisse!

dsc_0436 (MMS)

En tur med Nisse!


Söta kaninungar hade de hos syster. Vi pas...

dsc_0434 (MMS)

Söta kaninungar hade de hos syster. Vi passade även på att plocka jordgubbar. Då vi va sju personer så fick jordgubbarna åka på släpkärran som vi tagit med för att få med Nisses sulky hem. Syster Eva bjöd på båda god fika o fantastisk lunch. Väl tillbaka på Söroset fick vi givetvis fixa jordgubbarna så de kom ner i frysen. En stor skål fick stanna på bordet o njöts med grädde o glass. Julia ville sen absolut bada så vi fick bege oss till stranden, 24 ° sa badtermometern! Nu är det fredagsmys vid tvn. Bara jag o Julia kvar vakna! Walter hade i går kväll 40°s feber o har haft frossa o yrat inatt. Vaknade utan feber men har varit lite trött under dagen, inte konstigt. Så att han har knoppat in redan är förståligt. Fredrik är heller inte helt kry, låter som han kommit i målbrottet ungefär. Så det är tjejerna som får hålla ställningarna!


SEMESTER

Då har jag smygbörjat min semester.Igår när vi kom hem från jobb o dagis gick vi ner till stranden! Det var 22 grader i vattnet o GÖR varmt enligt barnen. Nellie badar oxå väldigt gärna o hela tiden. Upp till matte mellan varven för att skaka sig, så jag behövde inte hoppa i vattnet för att bli blöt.



Egentligen börjar den faktiska semestern på måndag, men jag jobbar ju tre dagar i veckan på VikingGentics o jobbar hemma på gården två dagar i veckan. Så idag jobbar jag hemma.

Som vanligt lite bokföring på "gårdskontoret". Har även hunnit med att strö o fixa lite hos de djur som går inne. Vi har ju fortfarande inne den halta kalven o hans mamma. Men vi har även några kompisar inne till dom så de inte ska bli helt tokiga. Idag ska vi behandla kalven igen med anibiotika. Han är pigg så det kommer nog bli en fajt. Klarar det inte själv utan får vänta på Fredrik. Kalven stödjer dock inte bra på benet än så han kommer få gå inne några dagar till.

Har även gjort lill Nisses hage lite lite större så han får några mera grässtrån att tugga på. Inte för att han är mager på ngt sätt, men roligt att få lite nytt frascht gräs.

Ska hämta barnen på dagis halv fyra, o sen har vi bestämt att de får vara lediga i morgon. Julias SISTA dag på dagis idag alltså. Till hösten börjar hon förskoleklass o fritis. Stora tjejen alltså. Innebär för oss föräldrar att vi måste skjutsa o hämta på två ställen, men man kommer väl in i det oxå kan jag tro.

I morgon funderar vi på om vi ska ta en tur till Dimbo, hämta Nisses sulky så vi kan köra honom. Även passa på att plocka lite jordgubbar om det finns några kvar.

Ngt bättre

Var ute i går kväll o tittade till den sjuka kalven. Fick i honom lite vatten, men han låg fortfarande i sin egen funna sjukbox - foderhäcken. Tempade honom och den var fortfarande mkt hög, 39,8. Kokade i ordning lite vätskeersättning för att ha att ge honom nu på morgonen.

Vid fem gick jag till honom i morse för att få i honom lite mer vätska va tanken. Men då hade han tagit sig ur foderhäcken o "gick" med sin mamma. Jag kunde i alla fall tempa honom o febern hade gått ner till 38,8, så det är på rätt väg. Han hade drukigt mjölk av mamman, det syntes då kossans juver inte var spänt som det skulle ha varit om han inte drukigt. Nu hoppas vi på att det fortsätter åt detta håll.


En olycka kommer aldrig ensam

Jaha då var nästa kalv dålig. Brodern till den som gick bort i fredags har nu ett svullet framknä och är mkt halt. Veterinären har varit här o han har fått smärtlindring o antibiotika. Ny dos på torsdag. Krafitg feber oxå.

Fredrik fick in alla djuren i ladugården själv så nu går kossan + hennes dåliga kalv där tillsammans med några till för att hålla sig lugn. Resten av gänget går i en mindre hage precis utanför så de som är instängda inte ska bli allt för oroliga. Nu får vi hoppas på en bra utgång på detta trauma.

Premiär för vår turismverksamhet

I fredags hade vi får första uthyrning, det blev gummibåten med elmotor som blev premiär hyrsemålet. En dansk familj som skulle ut o fiska med sina barn.

Dålig utgång

Tyvärr gick det inte att rädda kalven. I fredags em / kväll orkade troligen inte hjärtat längre. Det är hemskt o man försöker o fundera på vad vi skulle gjort annorlunda. Hade vi bara gjort si eller så så hade det kanske gått vägen. Men det är ju oxå sånt här som ibland händer när man har djur.
Om man ska se ngt possitivt i det hela så var den en kalv som har en tvilling kvar i livet så kossan har en kalv kvar vid sin sida o kommer mjölka vidare utan bekymmer. Nu hoppas vi att ingen av de andra kalvarna blir sjuka.

Lunginflammation

Det var diagnosen på kalven som veterinären gav. Penicilin idag och en dos på måndag. Hoppas verkligen det hjälper. Han var väldigt medtagen kalven.

Nu har vi stängt in den sjuka kalven med sin tvillingbror o mamma i en provisoriskt box / hage ute på betet. Vi hoppas att de kan vara där tills på måndag då sjuklingen ska ha en dos medicin till. Sen hoppas jag han ska vara så pigg att vi kan släppa ut dom igen. Kossan är väldigt oroligt just nu i den lilla hagen. Men vi får hoppas hon lugnar sig. Det känns ju konstigt för dom att vara så trångt när de är vana att kunna gå på flera hektar.

Dålig kalv

Jobbig, men vi har en sjuk kalv. Vi förstod i går det var ngt med honom då han var för sig själv. Det var ju väldigt varmt i går så vi trodde först han hade fått solsting. Var ute med vatten o lite mat i hagen till honom men han rörde det inte. Idag är han inte bättre, så vi har ringt veterinären som kommer komma under dagen. Hoppas det går att göra ngt!


RSS 2.0