Storm

Ja det blåste verkligen även natten till måndagen. Vi blev utan ström några ggr under natten, men hade faktiskt ström när vi vaknade. Det var inte alla som hade det bortanför oss. Vår inackordering i stallet som bor nåra km längre bort fick inte strömmen tillbaka förrän på måndags eftermiddagen.

Blev en liten stunds ridning på ridbanan igår! :) Longerade några varv först men inte var det någon väldigt pigg häst där inte så det var bara att hoppa upp och rida lite i stället.

Idag måste jag efter jobbet åka till Lindells med klisterlapparna till styckningsdetaljerna, hoppas oxå jag får en pratstund med dom så vi kan få garanti på att de styckar som vi vill.

I kväll har Julia simskola igen. Ngt hon verkligen längtar till. Fredrik skulle hämta barnen på dagis o fritis så jag hinner med det jag ska göra innan jag måste bege mig hemåt. Sen har vi ju världens bästa grannar som tar med Julia i dag igen till simskolan. Hoppas kunna åtgällda det!

1:a advent!

Jaha då var det första advent. Inte många veckor kvar till Jul alltså.

I Fredags var det föräldra samtal på skolan för Julia. Både jag o Fredrik åkte dit, efter som Fredrik var hemma. Sen tog vi med Julia hem, hon brukar åka buss på fredagar men det var ju ingen hemma den tid hon skulle kommit hem. På väg hem hämtade vi Walter. Fikade lite när vi kom hem oxå givetvis. Julia åkte till en kompis nästan direkt när vi kom hem. Hämtade henne senare på kvällen så vi var bara tre som åt fredagsmiddag och fredagsmys hos oss. Ovanligt, men kanske bäst att börja vänja sig.....

Lördagen var det ju ridskolan för Julia i Mölltorp, teori lektion denna lördag. Sen var det vår tur att mocka och städa toaletter osv. Så det passade vi föräldrar på att göra när barnen hade lektion. Sen hem och fortsätta med adventsstöket. Upp med fler julgardiner och adventsljustakar i fönstren. Vi flyttade även runt på lite av barnens grejor, upp med en del på övervåningen, det blev även en ny pysselhörna i tv-rummet. De har ju så mkt grejor överallt men leker inte med allt. Så bättre att ha mindre grejer nere som de använder och sen byta efter ett tag.

Just nu håller Fredrik och farfar att sätta upp sista köksskåpet, det som kylskåpet ska in i sen. Sen är köket HELT klart!

Vi ska i em åka in till Tibro på tomteparad o allt va det heter. Det blir väl inte så julmysigt i blåst o regn men barnen vill väldigt gärna.

Min egen kuse har jag inte hunnit med att rida på över en vecka nu. Men hoppas få till det några ggr i veckan. Men december är ju inte den enklaste månaden med allt som ska göras både för egen del och barnens alla olika jultillställningar. Kanske får han ledigt i december?

En av de nya kalvarna som idag hittade ut ...

dsc_0565-1 (MMS)

En av de nya kalvarna som idag hittade ut på plattan. Valde väl inte bästa dagen, då det va väldigt blåsigt och regnigt.


Kontroll och slakt

Jaha då har vi haft årets KRAV kontroll. Det tar en stund med alla frågor som ska gås igenom. Var har vi köpt foder ifrån, titta på slaktavräkningar, hur har vi skördat, gödslat osv osv. Men det gick bra även i år.

Sen har vi oxå hunnit med att skicka sex djur till slakt nu vid lunch tid. Två kor och de fyra stutar som vi kommer ta tillbaka och sälja till kund.

Idag är även Julia hemma. Hon hade ramlat på skolan igår fm och fått in sand o grus i ena ögat. Hon var mkt ledsen när jag hämtade henne på em och klagade över att det gjorde ont i ögat. Bara att ringa 1177 och få en jourtid till Skövde. Det konstaterades att inget skräp va kvar men att det blivit en repa på hornhinnnan, anledningen det gjorde ont i ögat. Det blev salva som ska in var fjäre timme den vakna tiden på dygnet. Ögat ser mkt bättre ut redan idag så det gjorde nytta. 

I eftermiddag ska vi till ett inplanerat besök hos skolsyster med Julia.


Detta såg jag o barnen alldeles nyss. Inte...

dsc_0560 (MMS)

Detta såg jag o barnen alldeles nyss. Inte alla som sett ett vilt lodjur!


Träningsvärk

Ja det märks att man inte är igång o fixar djuren var dag. Känns i hela kroppen idag. I går gjorde jag hela skötseln med kossorna själv. Skrapning av plattan, inklusive handskrapning, påfyllning i foderhäckar, halmning, vilket innebär rullning av halmbalar inklusive ströning. Och eftersom vi har tre kor i kalvningsbox innebär det oxå en hel del bärande av vattenhinkar till dessa. Dessutom red jag en ny runda med kusen så det var många stopp på vägen, mkt övertalning och en hel del skänkel behövdes. Men vi kom runt med endast två avhopp från min sida, frivilliga alltså.

Sen va det badhuset i Karlsbort på em med barnen o en granne. Julia ska börja simskolan på tisdag så hon skulle ta några grundläggande märken innan dess. Stackars barn, det var första gången de var i ett badhus, men ngn gång ska ju vara den första eller?

Walter somnade givetvis i bilen hem så han missade fredagsmyset.

Idag har vi hunnit med att göra morgon fixet hos korna och släppa ut hästar. Jag o Julia har varit på ridskolan i Mölltorp för sedvanlig lördags lektion. Hon har dock meddelat att hon inte vill rida lektion längre. Men Nisse vill hon ha kvar o rida på. Hon tycker inte det är roligt att fröken ska bestämma vad som ska göras!! Men vi har kommit överens om att hon ska gå de gånger vi har betalt för sen får vi se vad hon vill. Just nu är det skridskoskola hon vill istället. Julia följde med en kompis hem efter ridningen och nu har Walter en kompis här o leker. Har hunnit mockat hos hästarna, men kossorna är inte klara än. Det får bli mellan det att Walters kompis åkt hem och jag ska åka o hämta Julia.

Då va det tre kalvar. Hoppas det inte komm...

Då va det tre kalvar. Hoppas det inte kommer fler nu på några dagar. Det blir många lösa grindar att sätta upp när alla kalar samtidigt.


I morse hade kalv nr två just kommit ut nä...

I morse hade kalv nr två just kommit ut när jag kom ut till djuren. Fredrik gick ut o fixade med dom när jag kommit in från stallet o hästarnas morgonfix. Nu har jag lämnat Julia vid bussen o Walter på dagis. Ska om en stund åka till jobbet för personalinformation. Egentligen ledig idag från jobbet o har en rätt mkt att stå i hemma, men känns som det är bra att va med på infon idag. Vi har bokat slaktnilen i nästa vecka så det blir lådhämtning första helgen i december. Jag hör av mig till er som bokat lådor troligen i morgon. Vi har delar kvar om ngn mer är intresserad.


Det blev bästa Dora som fick första kalven...

dsc_0554 (MMS)

Det blev bästa Dora som fick första kalven för säsongen. Jag anade ngt då jag hörde det låga mullrandet från ladugården när jag skrittade av Quatro efter ett svettigt pass på ridbanan. Korna har ett speciellt läte när kalven kalven kommit ut. Det va bara o flytta in den fortfarande blöta lilla tjurkalven med mor i kalvningsboxen. Nu har Dora oxå fått vatten o hö. Kalven har varit uppe på benen men det va väldigt vingligt än så länge.


Rent o fint

Igår mockade Fredrik ut djupströbadden för första gången på säsongen. Så nu är det rent o fint för de nya kalvarna vi väntar på när som helst.

14 dr kor o kvigor av 14 möjliga. Duktig t...

14 dr kor o kvigor av 14 möjliga. Duktig tjur det!


Nyklippt Nisse!

dsc_0548 (MMS)

Nyklippt Nisse!


Då va även muraren klar i köket

dsc_0546 (MMS)

Då va även muraren klar i köket


Slaktplanering

Fredrik kämpar med röjsågen ute i markerna var dag. Men det tar oxå på det. Vi har oxå fått närkänning av vildsvinen. Vi har förut klarat oss ganska bra då vi har elstängsel runt skogsbeten o betesmarker. Men nu har vi varit utan elström i vissa sträckor på grund av lite röjning i skogen av skogsmaskiner. Direkt har vildsvinen tagit sig i och bökat sönder i markerna.

Här om dagen var de i den hagen som kossorna går i nu och bökade på kvällen / natten. Hästarna tyckte inte det var specellt roligt o var väldigt oroliga under kvällen och natten. Pappa Conny gick upp och satte sig på kvällen efter men kunde tyvärr inte se några just då. Men nu får vi nog sätta fokus på vildsvins jakt ett tag framöver.

När det gäller älg jakten är det en kalv kvar att fälla här på vårt område. Det är mkt älgar i vårt område som strycker omkring, dessa har dock hästarna inget emot.

I tisdags var jag nere i Köpenhamn över dagen på möte med jobbet. Det blev ett tidigt uppstigande för att vara där kl 10. Mötet höll sen på till kl 16 o sen var det bara att bege sig hemåt igen. Så man är lite sliten efter den resan.

I morgon kommer en seminör från Växa Sverige o ska dräktighetsundersöka våra djur. 14 st ska kollas. Vi har än inte bestämnt hur många som ska blir kvar, det får vi väl svar på i morgon.

Vi håller även på att planera för säongens första slakt. Vi kommer att slakta första omgången som förut, via Skövde slakteri och Lindells då Lilla Spännefalla ännu inte är klara med sitt bygg. Vi har åldersmässigt 6 djur som kan gå till slakt, men än är det inte fullbokat. Vi kommer att skicka så snart som möjligt och då skickar vi så många djur som är fullbokade. Har ni inte beställt låda för november så är ni hjärtligt välkomman. Jag kommer skicka ut sms till alla de gamla kunderna så snart jag fått reda på när vi kan slakta, samt givetvis kontakta de som redan har bokat sin låda.


Veckorna rusar iväg

I söndags lekte barnen en stund med grannar på eftermiddagen. Jag hade ju målat o fixat hela fm så jag tyckte jag var värd en ridtur när barnen inte var hemma. Jag kan säga det va en mkt vaken häst jag red ut på. Det var några dagar sen han var ute. Men det gick bra i alla fall. Väl hemma tänkte jag börja vänja honom med den nya klippmaskinen vi införskaffa. Han är faktiskt, trots att han är sex år, aldrig blivit klippt. Vi har köpt en uppladdningsbar maskin som var lätt o smidig o faktiskt väldigt tystgående. Ska ha den att klippa kossorna oxå givietvis. Quatro var så duktigt när jag skulle vänja honom att det blev att jag klippte färdigt honom. Eftersom han inte rids så hårt så är han inte helklippt utan bara "halv klippt". Men han blir nu mindre svettig när man rider. Än är det ju oxå väldigt varmt ute, fast djuren har ju satt päls som ska klara många minusgrader.

På måndag var det jobb igen för mig. Julia o Walter har fått gå på fritis o dagis mån-ons fast det har varit höstlov. Torsdag o idag fredag är det lov för oss alla. Kanske inte för Fredrik som kör för fullt med röjsågen i betesmarker o skogsbeten. I veckan släppte vi även ut kossorna i hagen igen. De kan gå in o ut som de vill, äta på plattan, sova i halmbädden.



Det är lungt i grupperna nu o kor o kalvar har accepterat att de inte får dia eller ge mjölk mer. Jag tror faktiskt att kossorna tycker det är skönt.

Nästa vecka ska vi dräktighetsundersöka kor o kvigor för att se vilka som ska vara kvar. Vi skulle egentligen kunna skicka några stutar nu men det nya slakteriet är ju inte klart än. Vill helst vänta men vi kan inte vänta för länge, det blir snabbt trångt i boxarna, o snart kommer det ju nya kalvar oxå.

I går var Julia o lekte med en kompis på förmiddagen, Walter hade kompis här. Jag själv tvättade o städade, plockade i ordning i skafferiet. Fixade lite på kontoret, ringde lite samtal.
 
Under dagen kom även betongbilen med lite betong som Fredrik skyfflade in i vår slaktbod (som vi hänger o styckar det vilda).



Sen på sen em, longerade jag Quatro över lite bommar, jobbigt tyckte han.... När jag kom in hade barnen klätt om o ville ut o spöka. Vi orkade inte gå ut i måndags så hade väl egentligen lovat att de skulle få göra det idag. Så det va bara att hänga på ut o spöka hos några grannar.

Idag har Fredrik som vanligt gett sig ut med röjsågen, vi sitter o slappar lite framför TVn, Julia pysslar o väntar på att en kompis ska dyka upp. Vid lunch ska vi åka o hämta en kusin o åka till Dimbo för att tjejkusinerna ska ha pyjamas party där hos storkusinen. Walter ska sova över hos farmor. Det bestämnde han själv att han skulle! Sen blir det till att åka till Dimbo igen i morgon o hämta Julia.

RSS 2.0